Skip to main content
Bir yerden mis gibi taze çekilmiş Türk kahvesi kokusu mu geliyor?

HAYALLERİNDEKİ MARKAYI KURMAK İSTİYORSAN,
ihtiyacın olan yardımı burada bulabilirsin.

Bir yerden mis gibi taze çekilmiş Türk kahvesi kokusu mu geliyor?

Taze Türk kahvesi kokusunun üzerine koku bilmem!

Kadıköy çarşısındaki Kuru Kahveci Mehmet Efendi’nin mağazasına gittiğimde evde kahve olsun olmasın muhakkak dayanamam bir paket daha alırım. O kahve kokusu yok mu içime çektiğimde beni her seferinde mutlu ve güvende hissettiriyor. Bunun sebebi büyük ihtimalle Türk kahvesi ile ilgili anılarımda hep dost ortamlar ve güzel sohbetler, güzel fallar var.

Canınız Türk kahvesi mi istedi?

Koku alma duyumuz henüz bilim adamlarının çözemediği bir şekilde duygularımızla, anılarımızla ve deneyimlerimizle bağlantı içindedir. Kısaca Türk kahvesi kokusu bana dost ortamları hatırlatırken size babaannenizi hatırlatabilir.

Eğer yiyecek-içecek sektöründe hizmet veriyorsanız kokuların bu mistik gücünü satışlarınızı artırmak için muhakkak kullanmanız gerekir.

Ethem Efendi üzerindeki Şimşek Ekmek fırını aynen bunu yapıyor. Geçende fırının önünden geçerken öyle güzel bir anason kokusu burnuma geldi ki, hiç aklımda olmamasına rağmen, üstelikte karşı kaldırımda yürürken, hiç üşenmedim, caddeyi geçip, fırına girip yeni çıkmış anasonlu kırık kırıktan satın aldım.

Şimşek fırını çok büyük ihtimalle bunu bilinçsiz bir şekilde yapıyor zira üretimi mağazası ile aynı yerde fakat bir de bilinçli yapanlar var; McDonald’s, Burger king gibi fast food markaları özellikle Amerika’da, kızarmış patates gibi iştah açıcı kokularını çevre yollarına bilinçli bir şekilde vererek müşterileri kendilerine çekmektedirler. İster bilinçli ister bilinçsiz kullanılsın konu yemek olunca kokuların iştahımız üzerindeki etkisi kesinlikle çok büyüktür. Kokusuz restoran ruhsuz insan gibidir, kimseyi kendine çekmez. Tabi her şey gibi bunu da dozunda ve doğru kullanmak şartıyla. Her zaman kendinizi müşterilerinizin yerine koyun. Empati Empati Empati.

Amerikalı ScentAir firması “koku” konusunu kendisine iş edinmiş bir markadır. Olurda yolunuz Amerika’ya düşer ve Orlando Eğlence parkında dinozor sürüşüne binerseniz, dinozordan gelen kötü bir süpriz suratınıza tüm gücüyle çarpar: Dinozorun ağır nefes kokusu

ScentAir firması bu dinozor nefesi kokusunu yaratan firmadır. Orlando eğlence parkı müşterilerinden sadece bir tanesidir. Otellerden askeriyeye kadar birçok farklı sektördeki müşterileri için özel kokular üretmektedir. Askeriyenin neden kokuya ihtiyacı olduğunu tahmin ettiyseniz “Comment” bölümüne yazarsanız doğru olup olmadığını söyleyebilirim.

Bu koku işi gerçekten büyük bir pazardır ve her marka kendine göre kullanmaktadır. Örneğin, Nescafe gibi hazır kahve markaları kapağı açtığımızda mis gibi kahve kokusu çıkması ve bize tazeliği hatırlatması için kavanozların içine kahve kokusu sıkmaktadırlar. Bir nevi eski arabaya yeni araba kokusu takmak gibi bir şey…

Büyük markalar kokularla satışların arasındaki farkı çok uzun yıllardır biliyor ve uyguluyorlar. Siz de onlar gibi kokuların gücünü müşterilerinizin aklına girmek, onlarla duygusal bir iletişim kurmak için kullanın.

Sizi mis gibi kızarmış ekmek kokusu ile bırakmak istiyorum…

Hayallerinizin gerçekleştiği bir gün dilerim…

Sevgi ve Saygılarımla,

Banu SAMANCI
Kadın girişimcilerin çözüm ortağı

birlikte her şey daha kolay…

Markanızın hikayesini paylaşmak için tıklayın...
Didem Altınbaşak Tulgan - Rafinera

EN YENİLER

  • Beyoncé hayranlarını markasına nasıl yakınlaştırdı?

Beyoncé hayranlarını markasına nasıl yakınlaştırdı?

09:50|Comments Off on Beyoncé hayranlarını markasına nasıl yakınlaştırdı?

  • Medlis markasının başarı tarifi

Melis BÜYÜKSAN TASACI’nın ve markası Medlis’in arkasında yatan başarı hikayesi

19:10|Comments Off on Melis BÜYÜKSAN TASACI’nın ve markası Medlis’in arkasında yatan başarı hikayesi

  • İnfografik - ünlü markaların hangi yaşta kim tarafından kurulduğu

Kendi işininizi kurmak için çok mu geç?

09:28|Comments Off on Kendi işininizi kurmak için çok mu geç?

  • Marka nedir?

“Marka olmak” deyince hepimiz aynı şeyi mi anlıyoruz?

07:41|Comments Off on “Marka olmak” deyince hepimiz aynı şeyi mi anlıyoruz?

Banu Samancı

Author Banu Samancı

Banu Samancı, marka danışmanı ve multi-medya tasarımcısıdır. Amerika ve Türkiye’de marka iletişimi alanında edindiği 15 yılı aşkın bilgi ve tecrübesini, bir fark yaratmak isteyen kadın girişimcilere yardımcı olmak için kullanmaktadır. Bir şeyler üzerinde çalışmadığı ender zamanlarını kitap okuyarak, TED seyrederek ya da NHK Japon kanalını izleyerek geçiren Banu aynı zamanda profesyonel bir şef olan eşinden aldığı zorunlu yemek dersleri sayesinde kendi çapında iyi bir aşçıdır.

More posts by Banu Samancı
Close Menu

All rights reserved Salient.