Üniversite öğrencisiyken kurduğu iş, bugün dünya çapında engelleri kaldıran bir marka oldu.
Geçenlerde katıldığım KAGİDER’in iş geliştirme toplantısında enerjisiyle etrafını aydınlatan harika bir kadınla tanıştım. İsmi Melis BÜYÜKSAN TASACI ve kendisi Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi ödülünün sahibi.
Melis hanım, 2008 yılında daha henüz üniversite birinci sınıftayken “Medlis” markasını kurmuş ve bu marka bugün Türkiye’nin ilk ve tek portatif engelli rampalarını üreten; “Engelli Erişim Uzmanı” sertifikalarına sahip firması olmuş. Medlis’in arkasında yatan başarı hikayesini “Başarılı Marka” tarifime göre incelemeden önce gelin Melis hanımı yakından tanıyalım:
Melis BÜYÜKSAN TASACI, 1985 Ankara doğumludur. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ardından Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü’nden mezun olmuştur. Çocukluk ve gençlik yıllarında sporun her türü ile ilgilenmiş; ilkokul, ortaokul yıllarında futbol takımlarında, lisede, üniversitede okul basketbol takımlarında oynamıştır. Babasının teşvikiyle 12-20 yaşları arasında motor sporlarına başlayarak, karting alanında Ankara şampiyonlukları almıştır.
Çocukluğundan bu güne gerek sporda gerek başladığı her işte hırslı yapısıyla tanınan Melis Hanım, çalışma hayatına üniversite birinci sınıftan itibaren atılarak; basketbol antrenörlüğü, çocuk kitapları çevirmenliği ve matematik, İngilizce özel ders öğretmenliği yapmıştır. Üniversite ikinci sınıfta tekerlekli sandalye ithal etmek isteyen bir medikal şirkette önce part-time ürün araştırma ve yurtdışı görüşmelerini yapmak üzere işe başlayarak zamanla kendini yeni kurulan bu şirkette ithalat işlemleri, son kullanıcı ve internet satışları üzerine tam zamanlı çalışırken bulmuştur. Bu sürede Çince öğrenmiş Türkiye ve Almanya’da ilgili ulusal ve uluslararası fuarlara ziyaretçi olarak katılmıştır. Avrupa’da fark ettiği engellilerin yaşam tarzı ve ülkemizdeki eksiklikler bu sektöre olan ilgisini artırmış ve 2008 yılında henüz üniversite birinci sınıf öğrencisiyken tespit ettiği eksiklikleri gidermek üzere “Medlis” firmasını kurmuştur. Bugün Türkiye’de ortopedik engelli erişimine yönelik bir binanın, araçların tüm gereksinimlerine çözüm sunan Medlis firması aynı zamanda portatif engelli rampalarını ülkemizde ilk üreten firma olarak Avrupa’ya da ihracat yapmakta ve bir milyonun üzerinde cirosuyla başarılı bir marka olmayı sürdürmektedir.
Melis BÜYÜKSAN TASACI 2015 yılı Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi ödülü sahibidir.
Şimdi, Medlis markasını “Başarılı marka” tarifimde bulunan malzemelere göre inceleyelim:
1- MÜŞTERİNİ TANI
Melis Hanım, Medlis markasını kurmadan önce, ortopedik engelli kişilerin ihtiyaçlarını
çalıştığı firma vasıtasıyla Avrupa’da katıldığı uluslararası fuarlar, yaptığı araştırmalar ve aldığı eğitimler sonucunda detaylı olarak anlama imkanı bulmuştur. Aynı zamanda, ülkemizde ortopedik engelli kişilerin ihtiyaçlarının gerek bireyler gerekse kurum ve kuruluşlar bazında nasıl karşılanamadığını çok iyi anlamıştır.
2- PROBLEMLERİ BELİRLE
Melis Hanım ülkemizdeki ortopedik engelli kişilerin günlük hayatlarında yaşadıkları sorunları yakından gözlemleme imkanı bulmuş ve bu sorunların temelinde onların hayatlarını kolaylaştıracak ürünlerin ülkemizde ya bulunmuyor olmasının ya da bulunan ithal ürünlerin sınırlı stoklarda ve yüksek fiyatlara satılıyor olmasının yattığını tespit etmiştir.
2008 kriz döneminde riskli ve zor bir kararla henüz üniversite birinci sınıf öğrencisiyken bu sorunlara çözüm sunmak için kendi şirketini kurmuştur.
3- ÖLÇÜLEBİLİR BİR HEDEF BELİRLE
Henüz bir üniversite öğrencisiyken “Medlis” firmasını kuran Melis hanımın ilk ölçülebilir hedefi, 1974 model VW kaplumbağa arabasını 3.500 TL’ye satarak ilk ürününü ithal edip müşterisine teslim etmek olmuştur. İki yıl içerisinde ABD, Almanya, İsveç, İngiltere firmalarının Türkiye distribütörlüklerini alarak kaliteli ürünleri sektöre sunan bilinir bir marka olmuştur.
2010 yılında toplam satış rakamları Türkiye’de gerçekleştirdikleri ilk yerli üretim ile üç katına çıkmış, bir yıl içerisinde çok daha fazla engellinin erişilebilirlik sorununu çözebileceklerine inanarak çalışmaya ve ürünlerini geliştirmeye devam etmişlerdir.
2014 yılı içerisinde aylık 50 m olan engelli rampası üretimleri özellikle 2015 yılının son çeyreğinde gelen yurtdışı ve Türkiye’de banka şubelerine yönelik engelli erişim talepleriyle aylık 200 metreye ulaşmıştır. Üretim miktarlarının artmasıyla sekiz yıl boyunca çalıştıkları iki alan yetmeyerek, Ankara Organize Sanayi Bölgesinde 500 metrekarelik bir alana taşınmışlardır. Medlis firmasının 2016 yılı hedefleri, ülkemizde şu ana dek tamamlanan
% 14’lük engelli erişim projelerinin devamında yer almak, yurtdışı pazarlarındaki etkinliklerini artırmak ve üretimlerini en az ikiye katlamaktır.
4- ANLAM KAT
Melis Hanım’ın, bu sektöre gönül verdiğinden beri, en sık duyduğu ve onu derinden etkileyen cümle şudur: “Zaten bizim binamıza engelli kişi gelmez, gelemez!”
Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre tüm dünyada bir milyardan fazla insanın şu an engellilik yaşadığını gösteriyor. Ülkemizde nüfusumuzun % 12’si engelli. Bu konuda Türkiye’de engelliler ile sosyal yaşamda karşılaşmamamızın en büyük nedeni engelli erişim standartlarını sağlayamamış olmamız ve toplumun engellilere bakışı.
Medlis markası, “Herkes için eşit yaşam hakkının bir anayasal hak olduğunu” benimsiyor ve ve hareketlerinde kısıtlılık yaşayan herkesi evlerinden dışarı çıkarıp, onlara erişim imkanı vermek için tüm gücüyle çalışıyor.
5- YENİLİK GETİR
Ne yaparsanız yapın sunduğunuz hizmetin müşterilerinizin mevcut bir ihtiyacını gidermesi gerekir. Müşterilerinizin yaşadığı bir sıkıntıya, ihtiyaca bulacağınız çözümün adı “yenilik” getirmektir.
Medlis firması, Türkiye’de ilk portatif engelli rampalarını üretmiş ve “Engelli Erişim Uzmanı” sertifikalarını alarak bu alanda ilk ve tek firma olmayı başarmıştır.
Ülkemizde kamusal alanlarda; Bakanlıklar ve bağlı binalarında, banka şubelerinde, cami ve müzelerde, tren garlarında engelli erişimine yönelik ilk projeleri üstlenmişlerdir.
T.C. Cumhurbaşkanlığı, T.B.M.M., Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Garanti Bankası, Akbank, INGBank, İş Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank, HSBC BANK, FinansBank, HalkBank, Yapı ve Kredi Bankası, OdeaBank, Abank ve Şekerbank şubelerinde rampaları ile banka şubelerinin engelli erişimini sağlamaya devam etmişlerdir.
TCDD trenlerine erişim rampalarını üreterek, Türkiye’nin bir çok noktasında bulunan tren garlarında tekerlekli sandalye kullanıcılarının trenlere erişimini sağlamışlardır. Özellikle tarihi binalarda ve müzelerde; örneğin T.B.M.M., Süleymaniye Cami, Ulu Cami, Kocatepe camisinden portatif ürünlerle yapıya zarar vermeden engelli erişimi sunmuşlardır.
6- İŞ BİRLİĞİ YAP
Melis Hanım firması için bu güne dek hiçbir kurumdan yatırım almamış olsa da Garanti Partners ve BUBA ile başlayan birliktelikleriyle bu konuda çalışmaların olduğunu görerek, gelecek yıl içerisine büyüme fırsatlarına yönelik görüşmeler yapmayı planlamaktadırlar. Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi ödülünü almak Melis Hanım’a hem doğru yolda olduğunun bir göstergesi olmuş hem de bu ödül süreci işlerini daha da büyütecek farklı referans ve destek noktalarının onlara ulaşmasını sağlamıştır.
İş birliği alanında en önemli destek ise Melis hanımın ailesinden gelmiştir. Onların yardımı ve güveni sayesinde firmasını bir aile şirketi haline getirerek hayattaki en güzel iş birliğini de gerçekleştirmiştir.
7- BİR İŞE YARASIN
“Herkes için eşit yaşam hakkı” sağlamaktan daha işe yarar bir hizmet olabilir mi? Melis Hanım markasının gelişim sürecinde ülkemizde sadece ithal malı ürünlerin bulunduğunu ve bu ürünlerin hem fiyatlarının yüksek olmasından hem de sınırlı stoklarda bulunmasından dolayı herkes tarafından erişilebilir olmadığını gözlemlemiştir. Böylece dünyada sadece ABD’de üretilen modüler portatif engelli rampasını hiçbir üretim tecrübesi yokken, Türkiye’de üretmeye başlamıştır. Bugün Türkiye’de gerçekleştirdikleri ilk yerli üretimle çok daha fazla engellinin erişilebilirlik sorununa çözüm sunabilmektedirler. Medlis markası ülkemizde yaşayan ortopedik engelli kişilerin günlük hayatlarını kolaylaştırmak için çalışmakta ve aynı zamanda yaptığı ihracatla ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır.
8- GÜZEL GÖZÜKSÜN
Konu markalaşma olunca “güzel gözükmek” demek müşterilerinizle etkileşime geçtiğiniz her alanın müşterilerinizin duygularına hitap etmesi ve onların taleplerini kolay ve hızlı bir şekilde karşılaması demektir.
Medlis markası ürünleriyle taşıdığı sorumluluğun çok iyi farkındadır ve bu sebeple yaptıkları AR-GE çalışmalarıyla ürün tasarımından, testlere kadar her aşamada eksiksiz detaylı bir çalışma yürütmektedirler. Hatta tarihi binalarda ve müzelerde; örneğin T.B.M.M., Süleymaniye Camii, Ulu Camii, Kocatepe Cami’sinde yapılara zarar vermeden engelli erişimi sunmaya kadar her detaya dikkat etmektedirler. Web sayfalarının kullanıcı dostu yapısından, renklerine, sloganlarına, ürün tasarımlarına kadar bir markayı marka yapan her malzemeyi doğru bir bütünlük içinde kullanmaktadırlar. (www.medlis.com.tr)
9- AZ VE ÖZ TASARLA
Bir markanın tüm işlemleri ne kadar az ve öz tasarlanırsa müşteriler o kadar çok memnun olacak marka da kendi işini o kadar çok kolay yürütebilecektir.
Medlis markası uzmanlaştığı engelli erişimi alanında sunduğu çözümlerle başarılı bir çalışma yürütmekte, 2008 yılından beri 1200’den fazla noktada engelleri kaldırmaktadır.
10- ANLAŞILIR OLSUN
Markanızın ne yaptığını, karşınızdaki kişiye bir kaç kelimeden oluşan kısa bir cümleyle anlatabiliyor musunuz? Eğer bunu başarıyorsanız, markanız anlaşılır bir markadır.
Medlis, “engellileri evlerinden dışarı çıkarıp onlara istedikleri yere erişim imkanı sunmaktadır.” İşte herkesin kolayca anlayabileceği bir hizmet.
11- DOĞRU-DÜRÜST TASARLA
Doğru-dürüst tasarlanmış bir marka müşterilerine verdiği sözü tutmak ve hatalarını düzeltmek için çalışan bir markadır.
Melis Hanım kendi tabiriyle, “bu işe al-sat yapmak” için girmemiştir. O, markasını kurduğu günden beri her zaman yaptığı işin nedenini sorgulamış ve en iyi cevabı bulup uygulamak için çalışmıştır. Bu yüzden, Medlis markası Türkiye’de ilk ve tek portatif engelli rampalarının üreticisi ve Engelli Erişim Uzmanı sertifikalarına sahip firma olmayı başarmıştır. Medlis doğru-dürüst marka tasarımıyla milyonlarca kişiye ulaşmakta ve engelleri kaldırmaktadır.
12- ÇEVRE DOSTU OLSUN
Bir markanın çevre dostu olması onun hizmet ve ürünlerinin sağlıklı, doğal, güzel bir yaşam için küçük ya da büyük elinden geldiğince katkı sağlamasıdır.
Engelliler kanunuyla umuma açık her türlü binaların, yol, kaldırım, yaya geçidi,açık ve yeşil alanların, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanlarının ve toplu taşıma hizmetlerinin engellerin erişilebilirliğine uygun olması için kurum ve kuruluşların gereken tedbirleri alması hüküm altına alınmıştır.
Medlis markası ürünleriyle çevremizin, kentlerimizin erişilebilirlik düzeyinin gerek engelli vatandaşlarımız gerekse hareketlerinde kısıtlılık yaşayan yaşlılar, hamileleler, çocuklar, bebek arabaları, çok uzun veya çok kısa boylu kişiler için Engelliler kanunuyla belirlenen standartlara uygun olması ve engelli erişimi hakkında toplumsal bilinci geliştirmek için çalışmaktadır.
Medlis markası kentlerimizin daha erişilebilir olması için üretmeye, çalışmaya devam etmektedir.
13- KALICI OLSUN
Kalıcı bir marka olmak için kalabalıklardan ayrılarak kendi yolunuzdan yürümeniz ve her zaman müşterilerinize verdiğiniz sözleri tutmanız gerekir.
Melis Hanım yola engelleri kaldırmak için çıkmış ve ülkemizde ilk defa modüler portatif engelli rampasını üretmeye başlamıştır. Ona bu kararı verdiğinde “ne gerek, nasılsa Amerika’dan satın alınıyor?” diyenler çıkmış olsa da o amacına, sağlayacağı faydaya gönülden inanarak kalabalıklardan ayrılmış ve Türkiye’de gerçekleştirdikleri ilk yerli üretimle her zamankinden daha fazla engellinin erişilebilirlik sorununa çözüm sunabilmiştir.
Üretim alanında bir kadın olarak yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen yaptığı işe olan inancıyla yoluna devam etmiştir. Bu gidişle Medlis markasının kalıcı olacağı kesindir.
14- DENE, ÖLÇ VE DÜZELT
Medlis kurulduğu günden her zaman yeni şeyler denemeye ve kendini geliştirmeye devam etmiştir. Türkiye pazarında Çin ve Tayvan menşeili ürünlerin kullanılması yaygınken onlar ABD, Almanya, İsveç, İngiltere firmalarının Türkiye distribütörlüklerini alarak iki yıl içerisinde sektörde kaliteli ve özellikleri ürünleri bulunduran bilinir bir firma haline gelmeyi başarmışlar ve sonra kendilerine yeni bir hedef belirleyerek sadece ABD’de üretilen modüler portatif engelli rampasını ülkemizde üretmeye başlamışlardır. Tüm bu girişimleri başarıyla sonuçlandığında ürünlerini geliştirmeye devam etmişlerdir.
Medlis markasının 2014 yılı içerisinde aylık 50 m olan engelli rampası üretimleri 2015 yılının son çeyreğinde gelen yurtdışı talepleri ve Türkiye’de banka şubelerine yönelik engelli erişim talepleri ile aylık 200 metreye ulaşmıştır.
Yurtdışı talepler üzerine son dönemde daha da yoğunlaşarak, Avrupa pazarındaki her ülkenin farklı ürün taleplerine cevap verebilmek için AR-GE çalışmalarına ağırlık vermişlerdir. 2016 yılı içerisinde ülkemizde şu ana dek tamamlanan % 14’lük engelli erişim projelerinin devamında yer almayı, Fransa, İngiltere ve Rusya’daki ihracatlarını sürdürerek daha fazla ülke pazarında yer almayı hedefliyorlar.
Medlis markasını, “BAŞARILI MARKA” tarifinde bulunan 14 malzemeye göre incelediğimiz her bir malzemenin markaya kattığı değeri ve bu malzemelerin neden önemli olduğunu eminim şimdi daha iyi anlıyorsunuzdur.
Bir markayı marka yapan onun görünür görünmez tüm parçalarının bütünlüğüdür. Bu malzemeleri siz de kendi markanızda kullanarak kalıcı, başarılı markalar yaratabilirsiniz.