
HAYALLERİNDEKİ MARKAYI KURMAK İSTİYORSAN,
ihtiyacın olan yardımı burada bulabilirsin.
Dünyanın en iyi mağazasını kuran adam: Bay Selfridge
“Müşteri her zaman haklıdır” dedi…
“Müşteri her zaman haklıdır” sözü dilimize öyle bir yerleşmiş ki onun arkasında bir tarih olabileceği aklımıza hiç gelmiyor. Oysa, bu bilindik söz, alışverişe çıktığımızda istediğimiz her şeyi özgürce denememizi sağlayan tarihi değişimin temsilcisi.
İlk defa, 1900’lü yıllarda söylendiği kabul edilen bu sözü tarihte iki kişi sahiplenir. Hangisinin ilk defa söylediği kesin bilinmese de bu iki kişinin kurduğu markalar bugün halen varlığını başarıyla sürdürmektedir. Bunlardan biri, Amerika’nın en büyük mağazalarından biri olan Macy’sin kurucusu Marshall Field, diğeri dünyanın en iyi mağazası kabul edilen Selfridges’in kurucusu Harry Gordon Selfridge’dir.
Bu yazımda, “Müşteri her zaman haklıdır” sözünü “Selfridges” markasıyla hayata geçiren, pazarlama dehası ile beni özellikle etkileyen Harry Gordon Selfridge’den bahsedeceğim. Bu yaratıcı adam olmasaydı belki bugün alışverişe gittiğimizde istediğimiz parfümü ya da ayakkabıyı rahatlıkla deneyemeyecektik; bence kesinlikle ona çok şey borçluyuz!
Bay Selfridge ya da tam adıyla Harry Gordon Selfridge (11 Ocak 1858 – 8 Mayıs 1947), 1909 yılında Londra’da açtığı Selfridges mağazası ile bugün alışveriş merkezlerinde yaşadığımız satın alma deneyimini başlatan kişidir. Tarihte ilk defa, mağazasında satılan ürünleri kilitli, camekanlı özel bölümlerden çıkararak müşterilerin ulaşabileceği, dokunabileceği şekilde düzenlemiştir. O dönemin mağazacılık anlayışı için radikal bir değişim olan bu yeni düzenleme ile “Selfridges”, özgür alışveriş deneyimini başlatan marka olmuştur.
“Selfridges” markası sadece alışveriş deneyimini kökten değiştirmemiş aynı zamanda farklı ve ilginç temalarla sunduğu vitrin dekorasyonlarıyla, düzenlenen etkinlikler ile müşterilerin ilgisini her zaman canlı tutmayı başarmıştır.
Müşteri psikolojisini çok iyi anlayan Bay Selfridge, Birinci Dünya Savaşı sebebiyle yalnız kalan kadınların, kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak için Kızlar Silah Kulübü’nü kurmuş, mağazanın en üst katına teras bahçeleri ve mini golf alanları yaparak hizmete açmıştır. 1909 yılında mağazasında sergilediği –Manş denizini ilk defa geçen Louis Blériot’un tek kanatlı uçağı 12.000 kişi tarafından ziyaret edilmiştir.
Yukarıda bahsettiğim pazarlama projelerinin hepsi halen güncelliğini koruyan fikirlerdir. Nasıl mı? Bu asırlık pazarlama uygulamalarının altında değişmeyen tek bir sebep var -müşteriyi yakından tanımak.
Bay Selfridge’in önceliği müşterisinin ihtiyaçlarını çok iyi anlayarak, onları etkileyecek içeriği oluşturmaktı. Başarılı bir içerik oluşturulduktan sonra onu ister 1909 yılında bir gazete ilanı duyurun ister 2016 yılında sosyal medya ile sonuç aynı olacaktır -on binlerce müşteri markanızla ilgilenecektir. Tanıtım araçları değişir fakat değişmeyen tek şey müşterinizi anlayarak, onların ilgisini çekecek doğru içeriği oluşturmaktır.
Pazarlama konusunda özellikle de markalaşma ile ilgili zevkli ve hızlandırılmış bir eğitim almak isterseniz, “Mr. Selfridge” isimli diziyi seyretmenizi tavsiye ederim!
Sizin severek seyrettiğiniz aklınızda kalan böyle eğitici diziler, filmler var mı? Eğer varsa hangileridir paylaşırsanız sevinirim.
Hayallerinizin gerçekleştiği bir gün dilerim…
Sevgi ve Saygılarımla,
Banu SAMANCI
Kadın girişimcilerin çözüm ortağı
birlikte her şey daha kolay…