HAYALLERİNDEKİ MARKAYI KURMAK İSTİYORSAN,
ihtiyacın olan yardımı burada bulabilirsin.
Unutulmuş bir yılbaşı geleneği neden önemli?
Birlikte 1950 yılına gidiyoruz.
Karlı bir yılbaşı gecesi, Konya’da bir köydeyiz. Issız ve karanlık sokaklarda karın hışırtısını duyarak yürüyoruz. Birden, karanlıklar içinde bir gölge beliriyor. Parmak uçlarında sekerek, hızla hareket eden gölge, komşu evlerden birinin kapısını yumruklamaya başlıyor.
Kapıyı çalan gölge, garip kılıklı, ne idiği belirsiz bir karakter. Kapıyı ev sahibi açıyor ve tiz bir çığlık atarak korkuyla kedi gibi sıçrıyor sonra da kahkahalarla gülmeye başlıyor. İki adam, kapının önünde birbirleriyle şakalaşarak, gülmeye devam ediyorlar. Kahkahalara komşu kapılar açılıyor, eğlence diğer evlere de sirayet ediyor.
“Gölge” aslında kapıyı açan adamın, yan evde oturan, eniştesiymiş. Geçen sene yılbaşı gecesinde onun yaptığı gibi o da ona “oyun çıkarma” yapmış.
İşte unutulmuş bir yılbaşı geleneği! Bu eğlencenin Konya’da bilinen adı, “Oyun çıkarma”. Erkekler yılbaşı gecesi eğlenmek için çeşitli kılıklara girerek komşularının, akrabalarının kapılarını çalarlarmış. Araştırdığım kadarıyla Anadolu’da başka bölgelerde de, farklı isimlerle, benzer oyunlar oynanıyormuş.
Başarılı bir marka olmanın yolu kendi geleneklerini oluşturmaktan ve uygulamaktan geçer. Eğer kendi geleneklerinizi oluşturmazsanız, uygulamazsanız maalesef başarılı bir marka olamazsınız. Marka olmak için sadece şirket olmanız gerekmez, bir ülke de aslında markadır. Kendi geleneklerini uygulayan ülkeler, başarılı markalardır.
Sizin ailenizden öğrendiğiniz, çocukluğunuzdan hatırladığınız buna benzer yılbaşı gelenekleri var mı? Eğer varsa lütfen paylaşın, hep birlikte kendi yılbaşı geleneklerimizi hatırlayalım, hatırlatalım, uygulayalım.
Sevdiklerinizle güleceğiniz, kahkahalarınızın karanlıkları aydınlattığı, hayallerinizin gerçekleştiği, mutlu bir yıl dilerim.
Sevgi ve Saygılarımla,
Banu SAMANCI
birlikte herşey daha kolay